keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Taaperon kanssa retkelle


Siitä on aika tarkalleen kolme vuotta, kun viimeksi olemme olleet Pohjalaisen kanssa yön yli metsässä. Itseasiassa siitä on aika tarkalleen kolme vuotta, kun olemme ylipäänsä olleet metsässä edes päivävaelluksella. Jotakuinkin kolme vuotta on myös siitä, kun olen viimeksi edes harkinnut mitään hyötyliikuntaa kummempaa.

Viimeisin päivitys on kolmen vuoden takaa Isojärven vaellukselta. Vaellukselle lähdettiin positiivisen raskaustestin aikaansaaman hilpeän epäuskon saattelemana. Nuo raskaustestin haaleat viivat ovat sittemmin kasvaneet 2,5 vuotiaaksi taaperoksi, jonka mielipuuhaa ovat metsäretket (erityisesti muurahaisten ja hämähäkkien tutkiminen). Vauva-arjen keskellä gradua vaille valmiista maisterista on muuntautunut terveydenhoitajaopiskelija ja Pohjalainen on edennyt omalla urallaan.


Taaperomme Rölli, on vauhdikas ja innostunut luonnossa liikkuja. Olemme käyneet tässä kevään ja alkukesän aikana metsäretkillä ja tällä hetkellä Rölli jaksaa itse kävellä noin 1,5-2 km. Mitään Lapin vaellusta hänen kanssaan ei siis vielä tehdä. Matka on kuitenkin riittävä siihen, että Etelä-Suomen kansallispuistoissa yöpymään pääsee niille vähän kauempana ja pääväylien ulkopuolella oleville telttailualueille, jotka yleensä ovat rauhallisempia. Nimittäin ainakin Nuuksiossa isoimpien paikoitusalueiden välittömässä läheisyydessä olevilla telttailualueilla meininki muistuttaa enemmän yökerhoa, kuin kansallispuistoa.

Alkukeväästä harkitsimme kantorinkan ostamista taaperoa varten ja pidemmän vaelluksen tekemistä. Tähän emme kuitenkaan ryhtyneet kahdesta syystä. Ensinnäkin varteenotettavista kantorinkoista suurin osa oli noin 1-3 vuotiaan lapsen kantamiseen tarkoitettuja. Rölli on jo sen ikäinen, että rinkka olisi ollut vain tämän kesän käytössä. Toinen syy on paino. Rölli painaa jo lähes 15 kg, joten vaikka rinkkaan tavaraa taaperon lisäksi sopisikin, niin painon puolesta taaperoa kantava ei pysty kantamaan juuri muuta. Jäljelle jää vain toisen aikuisen rinkka, jota sitäkään ei voi pakata ylettömän painavaksi, joten mukaan lähtevien varusteiden määrä on hyvin rajallinen.


Alun perin juhannuksen alle suunniteltu mökille lähtömme siirtyi reilulla viikolla, eikä kaupunkijuhannus oikein houkuttele. Päätimme ottaa juhannuksesta kaiken irti suuntaamalla jollekin vajaan parin tunnin matkan päässä olevista kansallispuistoista. Nuuksiota harkitsimme, mutta minua hieman epäilyttää nimittäin Nuuksiossa on varmasti vipinää ja vilskettä, jos sää pysyy näin kauniina.

Kiitos aikaisempien vaelluksien, meiltä löytyy teltta ja meille aikuisille tarvittavat retkeilyvarusteet, joten retkeilyn aloittaminen ei vaadi suuria investointeja. Sen sijaan perheen pienimmältä puuttuvat niin makuualusta kuin -pussikin. Alusta oli vielä helppo juttu, sen sijaan makuupussi on tuottanut enemmän päänvaivaa. Lasten makuupusseille ei ole olemassa samanlaisia standardoituja lämpörajoja, kuin aikuisten pusseille. On siis vaikea sanoa, miten kylmällä lapsi pussillaan pärjää. Onko sinun lapsellasi hyväksi havaittu makuupussi? Otan mielelläni vastaan vinkkejä.