Retkelle lähdettiin puoli kymmenen maissa hotellilta. Ajomatka kraaterin lähettyville kesti reippaat puolituntia. Tämän jälkeen oli vielä tiedossa noin 3 km vaellus suhteellisen epätasaisen laavakentän läpi itse tulivuorelle. Kaiken kaikkiaan vaellukseen meni noin 50 minuuttia per suunta.
Laavakenttää. Taustalla näkyvistä kraatereista oikeanpuolimmaisin oli se, johon me laskeuduimme. |
Kraaterin juurella oleva tukikohta. |
"Hissi", jolla kraateriin laskeudutaan. |
Väriskaala vuoren sisällä johtui pääasiassa kiteytyneiden mineraalien kemiallisen koostumuksen vaihteluista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa kiteytyneistä mineraaleista on rauta ja magnesium rikkaampia, kun taas toiset sisältävät enemmän mm. rikkiä. Aivan älyttömän hienoa nähdä ihan omin silmin, että näin se kiteytyminen todella tapahtui.
Thrihnukagigur tulivuori on siitä poikkeuksellinen, että noin 4000 vuotta sitten tapahtuneesta purkauksesta on jäänyt jäljelle kraateri, jonka sisään ylipäänsä pääsee. Yleensä kraateriin joko virtaa uutta magmaa (joka myöhemmin kiteytyy magmakammioon) tai sitten kraateri romahtaa purkauksen päätteeksi. Kumpaakaan ei tässä tapauksessa ole tapahtunut. Miksi? Siitä on olemassa erilaisia spekulaatioita, mutta mitään varmaa ei kuitenkaan ole. Oli miten oli, paikka on ehdottomasti yksi geologien "pakko nähdä" -kohteista.
Väriloistoa kraaterin seinässä. |
Kuvan valkoinen täplä on kraaterissa siellä täällä olevia bakteerikasvustoja. Haurasta, mutta silti elämä voittaa täälläkin. |
Kraaterissa oli vain noin +5 astetta lämmintä, joten tumput tulivat tarpeeseen. |
Lisää väriloistoa. |
Reykjavikissa aika kului pääasiassa kaupoissa kierrellen sekä tuliaisia etsiskellen. Mitään ihmeellistä ei tuotu, mutta jotain pientä läheisimmille kuitenkin. Geologikaverille toin, luonnollisesti, islantilaista basalttia. Kotiin tuomisiksi löytyi molemmille islantilaiset villapaidat, sekä tuhkakivestä valmistettu tuikkuastia. On sitten kotonakin jotain (niiden kaikkien kivien lisäksi).
Ihan hirvittävästi ei nähtävyyksiä Reykjavikissa yhden päivän aikana edes yritetty kiertää, mutta yhdessä museossa ehdimme kuitenkin vierailla. Kävimme katsomassa läpi museon 872. Kyseessä oli Turussa sijaitsevan Aboa Vetuksen kaltainen, arkeologisen kaivauksen ympärille perustettu museo. Tässä museossa vain lepäsi viikinkiaikaisen asujaimiston jäännökset, joiden ympärille oli taidokkaasti rakennettu kertomus viikinkiaikaisesta elämästä. Todella mielenkiintoista! Mukaan museosta lähti pari opusta viikinkien uskomuksista ja skandinaavisista pakanajumalista.
Tämä mäenpäällä sijaitseva iso kirkko toimi maamerkkinämme, kun suunnistimme hotellilta kohti Reykjavikin keskustaa. |
Keskustassa nähty, julmetun kokoinen kissa. |
Kaikkea sitä. |
Reykjavikin uusi konserttitalo. |
Lopulta oli kuitenkin lähdön aika. Sunnuntaina, viikko saapumisen jälkeen, herätys oli vaille neljä aamulla ja kone starttasi kohti Helsinki-Vantaata puoli kahdeksan aikaan aamulla. Lentokentällä meitä vastassa olivatkin isäni, äitipuoleni sekä anoppi. Anoppi heitettiin kotiin ja samantien suunnattiin kummipoikamme 1 vuotissynttäreille. Kivat pippalot olivat ja kakku oli hyvää. Lahjaksi toimitimme pikkuherralle traktorin, kuorma-auton sekä Islannin tulijaisina lunni-pehmolelun.
Turkuun kotiuduimme lopulta yhdeksän aikaan illalla, väsyneinä, mutta onnellisina reissusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti