tiistai 7. kesäkuuta 2016

Vastuullisen retkeilyn ABC, osa 1: Älä roskaa!


Vie omat roskasi pois!

Liesjärven reissun peruunnuttua päätimme lähteä koluamaan Nuuksion niitä osia, joissa emme vielä ole käyneet. Karttaa hetken tutkailtuani koin ahaa-elämyksen hoksatessani, että Nuuksion kansallispuiston itäiset osathan ovat lähimmillään vain vajaan 10 km päässä kotoamme! Haaveilin jo pyöräretkestä Nuuksioon tulistelemaan, mutta vielä tällä kertaa huristimme iltapäiväkävelylle autolla. 

Nuuksiossa meitä vastassa oli kuitenkin lohduton näky. Tyhjiä pulloja. Muovipusseja. Tupakka-askeja. Ikävä kyllä tilanne on sama monessa muussakin paikassa. Erityisesti nuotio- ja telttailupaikkojen ympäristö on usein lohduttoman törkyinen. ”Vie mennessäs, tuo tullessas”, mikä ihme sen ymmärtämisessä on niin vaikeaa? Jos jaksat kantaa tölkit, makkarapaketit sun muut täytenä luonnon helmaan saakka, jaksat aivan taatusti kantaa ne myös tyhjänä sieltä pois. 


Ihan totta, 200 vuotta!
Otetaan nyt esimerkiksi Nuuksio. Nuuksion kansallispuistossa käytiin vuoden 2014 aikana noin 285 000 kertaa. Entäpä, jos jokaisen käynnin yhteydessä sinne olisi jätetty yksi muovipussi, yksi tölkki ja kymmenen tupakan tumppia? Olisiko meillä vielä Nuuksion kansallispuisto, vai olisiko se muuttunut Nuuksion kaatopaikaksi? Onneksi suurin osa retkeilijöistä ovat vastuunsa tuntevia ja ympäristöään kunnioittavia ihmisiä, eivätkä jätä jälkeensä roskia. 

Kaikissa niissä kansallispuistoissa, joissa minä olen ollut, on paikoitusalueilta/luontotuvilta jne. aina löytynyt roskiksia, joihin mm. tulistelun yhteydessä syntyneet roskat on voinut jättää. Ulkoilemaan ja tulistelemaan lähtiessäsi voit siis suunnitella paluureittisi kulkemaan roskiksen ohi. Kansallispuistojen palveluilla varustettuja karttoja löytyy mm. täältä: Retkikartta.fi. Ei se ole niin vaikeaa. 


Kansallispuistot, retkeilyalueet, erämaa-alueista nyt sitten puhumattakaan ovat niitä maailman kolkkia, joissa ”joku” (lue: äiti, isä, vaimo, tyttöystävä, aviomies, poikaystävä jne.) ei ole siivoamassa jälkiäsi. Metsään jätetyn muovipussin maatumiseen menee kymmeniä vuosia. Alumiinisen juomatölkin maatuminen taas lasketaan sadoissa vuosissa. Lienee siis sanomattakin selvää, että metsään jättämäsi muovipussi/kaljatölkki jne. ärsyttää suunnattomasti jälkeesi tulevaa retkeilijää. Itseasiassa jälkeesi tulevia retkeilijöitä useiden vuosien ajan. 


Vastuullisen, luontoa kunnioittavan retkeilijän tunnistaa siitä, että hänen retkeilyreissustaan ei jää jälkeä ympäristöön. Hän ei jätä jälkeensä mitään, ei siis yhtään mitään. Ei edes niitä tupakantumppeja. Pidetään luonto siistinä, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus retkeillä upeissa maisemissa vielä 20 vuoden kuluttuakin. 


Sopisiko tähän kellumaan tupakantumpit? Entä kaljatölkit?
 Aiheesta lisää mm. täältä:
http://www.kaleva.fi/teemat/luonto/miten-nopeasti-roskat-maatuvat-luonnossa/665135/
http://www.luontoon.fi/roskatonretkeily

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti