maanantai 15. elokuuta 2016

Vajaat 3 viikkoa Haltille



Kasvikuivuri hurisee jo ties kuinka monetta vuorokautta. Sen pitämään hurinaan on jo tottunut sen verran, että kotona on lähes aavemaisen hiljaista, kun kuivuri ei ole päällä. Tällä hetkellä kuivurissa kuivuu 1 kg perunaa, se oleellinen osa jauhelihakeittoa. Pussitettuna ovat jo aamiaiset, sienipasta ja osa jauheliha- sekä linssikeittoaineksista. Kaiken kaikkiaan menumme näyttää tältä: 

Aamiaiseksi: puuroa, pähkinöitä, kiisseliä, teetä ja kahvia (ehkä lisäksi vielä leipää?)
Lounaat/päivälliset:
Sienipasta
Jauhelihakeitto
Linssikeitto
Arabialainenpata
Italianpata
Jauhelihakastike ja polenta
Tonnikalarisotto
Linssibolognese ja makaroni
Kaaliriisipata
Tonnikalapasta
Hernekeitto 


Gluteenittomuus aiheutti oman päänvaivansa, samoin yhden lähtijän soija-allergia. Lounaiden ja päivällisten järjestäminen gluteenittomana on kuitenkin ollut helpompaa, kuin välipalojen ja muun pikkunaposteltavan. Tällä hetkellä kokeilussa on ensimmäinen energiapatukkaresepti ja jääkaapissa olevasta massasta päätellen testaamme tässä viikolla vielä toista reseptiä. Ei nyt mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Soija-allergian huomioinen taas vaatii lähinnä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Kuivattavaa on enemmän kun lihaa ei voi korvata soijarouheella (luojan kiitos voimme käyttää linssejä!). Miten pärjäämme retkiruokiemme kanssa, siitä lisää vaelluksen jälkeen. 


Gluteenottimalle olemme varanneet oman pikapuuron

Kuivurin ostosreissulla päivitimme myös varustearsenaalia. Scandinavian outdoor on oma luottokauppani, jonne päädyn lopulta aina, kun lähden etsimään retkeilytarvikkeita yms. Tälläkään kertaa en joutunut pettymään, vaan löysin kuin löysinkin etsimäni kuorivaatteet (jotka itseasiassa lähtivät kaupasta mukaan alle 200 €!). Minulla on ennenkin ollut Marmotin Precip-kuorihousut ja pidin niistä todella paljon. Valitettavasti aiemmat housut hajosivat malminetsinnän kenttäkurssilla Pernajassa. Vihdoin ja viimein Tammiston Scandinavian outdoorissa oli hyllyssä minun kokoani olevat housut! Ne lähtivät heti mukaan. Kuoritakiksi valitsin, niin ikään, Marmotin Precip-kuoritakin. Olen ostoksiini hyvin tyytyväinen ja odottelen innolla sadepäivää (sellaista, jolloin en olisi töissä), jotta pääsen testaamaan myös kuoritakin. Vedenpitävyys molemmissa vaatteissa on 10 000 mm. Kuten arvata saattaa, halvemmalla hinnalla joutuu tinkimään jostakin, tällä kertaa hengittävyydestä. Housut eivät kuitenkaan varsinaisesti hiosta, tai ainakaan en muista niiden koskaan hiostaneen. Takin hiostavuus selviää vasta myöhemmin. 


Vaellushousuista sen sijaan maksoin huomattavasti enemmän, kuin olin alkuun ajatellut. Valitettavasti osuimme shoppailureissulle juuri mallistonvaihtoviikkojen aikana. Tästä syystä kaupassa oli aika suppeasti vaatteita hyllyssä. Kokeilin yksiä sun toisia housuja, joissa tuntui aina olevan sama ongelma: istuvuus. Näin puolitoistametrisenä, edes jotain muotoja omaavana ihmisenä minun on yllättävän hankalaa löytää mm. sopivia housuja. Vaellushousut eivät ole tehneet tässä poikkeusta. Lopulta hyllystä kuitenkin löytyi Sastan Jero-housut. Ja voi että kun ne istuivat hyvin! Kerrankin. Yhden marjastusreissun jäljiltä kankaan joustamattomuus saa kuitenkin hieman epäilemään niiden luvattua kestävyyttä. Toivottavasti olen epäilyjeni kanssa väärässä. 


Muutoin odotamme jo malttamattomina rinkkojen pakkaamista, ahtautumista hyvin palvelleeseen ooppeliimme ja suuntaamista kohti Lapin erämaita. Odotamme nukkumista teltassa, ruokailua maastossa, upeiden maisemien näkemistä ja kaikkea sitä, mitä retkeily pitää sisällään. Suunnitelmiimme tuli hieman viime hetken muutoksia porukkamme kutistuttua varmasti neljään. Meidän oli tarkoitus yöpyä poisjääneen mökillä Rovaniemellä meno- ja paluumatkoilla. Tähän jouduimme nyt keksimään muun ratkaisun. Muutaman päivän kuumeisen pohdinnan jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ajamme yhdellä kertaa Etelä-Suomesta Kilpisjärvelle. Se tietää useita autossa istuttuja tunteja, mutta on siitä selvitty ennenkin. Onneksi kaikilla lähtijöillä on kortti, joten kenenkään ei tarvitse yksin ajaa. Kilpisjärvellä yövymme Retkikeskuksessa ennen vaellukselle lähtöä. Paluumatkalla yövymme Rovaniemellä, hotelli Aakenuksessa. 

Enää hieman vajaat 3 viikkoa vaellukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti