maanantai 22. elokuuta 2016

Makuupussi


Sitä ei uskoisi, kuinka pieneen tilaan kilo perunaa mahtuu, kun sen kuivaa. Se itseasiassa mahtuu puolen litran minigripp-pussiin ja pussiin jää vielä ilmaakin. Kaiken kaikkiaan perunan kuivaamiseen meidän OBH Nordican kasvikuivurilla meni noin vuorokausi. Meille tosin kuivaaminen on vielä ihan uutta, joten saattaa hyvin olla, että kuivaamme varmuuden vuoksi vähän turhankin kauan. Eihän kasviksista liian kuivia tietenkään saa, mutta vähempikin ehkä riittäisi säilyvyyden takaamiseksi. Toisaalta, kun kyseessä on lähes kahden viikon ruuat keskellä ei yhtään mitään, otan mieluummin varman päälle. Muutoin tulee nälkä ja se vasta kurjaa olisikin. 

Toinen kurja asia olisi kylmän vuoksi huonosti nukutut yöt. Museoreissun jälkeen seisoin  varmaan tunnin Scandinavian outdoorin Forumin myymälässä töllistelemässä ja hypistelemässä makuupusseja. Lopulta arvonta suoritettiin kolmen pussin, Haglöfsin Tarius -5, Lupus -3 ja Marmotin Tetonin (-8) välillä. Näistä kaksi ensimmäistä on kuitupusseja, Teton taas untuvapussi. Haglöfsin Lupuksen hyllytin lähes välittömästi, sillä vaikka äärilämpötila pussilla olikin -19, mukavuuslämpötila naisella oli kuitenkin vielä plussan puolella (+2). Kevyemmän pussini mukavuuslämpötila naisilla on jossain +6 paikkeilla (muistaakseni, voi olla enemmänkin) ja tällä kertaa halusin ehdottomasti pussin, jossa mukavuuslämpötila on nollan tietämillä tai mieluusti pakkasella. Tariuksessa se olisi nollassa ja Tetonissa -8. 


Päätös oli vaikea. Olen ainakin lapsena ollut allerginen untuvalle, joten Tetonin osto arvelutti. Olisiko se vain hukkaan heitettyä rahaa? Puhumattakaan untuvan eettisyydestä... Toisaalta taas, Teton on nimenomaan naisille tehty pussi, joka on tarkoitettu max 168 senttiselle nukkujalle. Sillä, olisiko kyseessä juuri naisille tarkoitettu, vaiko unisex pussi ei sinänsä ole minulle mitään väliä, mutta esimerkiksi unisex-pussi Tarius on tarkoitettu max 175 senttiselle nukkujalle. Näin puolitoistametrisen nukkujan näkökulmasta se tarkoittaisi reilusti hukkatilaa. Eli ylimääräistä painoa, ylimääräistä tilaa, ylimääräistä lämmitettävää ja niin edelleen.
 

Toisaalta sitten taas, Tarius on kuitupussi. Ainakaan allergiaoireita ei silloin tarvitsisi pelätä. Kaapissa lojuva, kevyempi ”lämpimän ajan” pussini on Tarius +6 (muistaakseni). Olen ollut pussiin erittäin tyytyväinen ja se on palvellut hyvin jo useamman vuoden ajan. Sen lämpötila-arviot vain eivät riitä lappiin. Koska olen kevyempään Tariukseen ollut tyytyväinen, houkutus ostaa lämpimämpi vastaava pussi oli suuri. Sitä paitsi, Tarius olisi lähes puolet halvempi, kuin Marmotin pussi. 

Mietin asiaa. Töllistelin ja pällistelin. Hypistelin molempia ja lopulta kannoin kassalle Marmotin Tetonin. Mahdollisesti ilmenevistä allergiaoireista huolimatta (pussia täytyy siis testata ennen vaellusta ihan vaikka kotona). Miksi? Aloitetaan siitä, että hinta ei tällä kertaa ollut se ratkaiseva tekijä, sillä budjetti antoi myöten molemmat. Enemmän pussin valintaan vaikutti mukavuus- ja äärilämpötilat. Meitä on kosiskeltu ensi maaliskuussa hiihtovaellukselle UKK-puistoon Saariselälle, joten lämmin talvipussi tulisi tarpeeseen myös silloin. Ja sitten ne tärkeimmät, Teton painaa 100 g Tariusta vähemmän ja siinä on hurjasti vähemmän hukkatilaa. Kun pelkästään (kuivaamisesta huolimatta) ruokatarvikkeiden painoarvio pyörii reilussa 15 kg:ssa (eli noin 5 kg per rinkka), on sadoilla grammoilla jo väliä. Kaiken tämän lisäksi, pusseja hypistellessä, Teton oli NIIN pehmoinen, ettei mikään niin pehmoinen voi olla epämukava. 

Marmotin Teton
Summa summarum, nyt minulla on makuupussi! Marmotin pusseille tyypillisesti myös Tetoniin tuli mukana ns. säilytyspussi. En kuitenkaan luota sellaisiin, vaan meillä kaikkia pusseja säilytetään tangolla roikuttamalla. Näin pussi pysyy ilmavana ja hyvässä kunnossa. Missään nimessä makuupussia ei saa säilyttää kompressiopussissa tai vastaavassa. Tällöin esimerkiksi untuvat littaantuvat ja pussi menettää lämmönpitävyytensä hetkessä. 

”Heräteostoksena” kauppareissulta tarttui mukaan vielä Garminin G64 GPS. Olen garmineita käyttänyt ennenkin, mm. yliopiston kenttäkursseilla. G64 ja G64S ovat olleet ihan kelpoja ja ostamamme pitäisi heittämällä riittää meidän tarpeisiin useamman vuoden ajaksi. GPS:stä on tulossa ihan oma päivityksensä myöhemmin. Lopultakin meillä alkaa olla kaikki varusteet kasassa. Seuraavaksi aloitamme hitaasti mutta varmasti tavaroiden tunkemisen ja änkemisen rinkkoihin, jotta näemme kuinka painavia niistä tulee (eli kuinka paljon tavaraa pitää sitten kuitenkin vielä karsia pois). Rinkan painon pitäisi kuitenkin olla korkeintaan noin neljäsosa kantajan elopainosta. Se ei ihan hirvittävästi näillä kiloilla ole. 

G64

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti