torstai 17. heinäkuuta 2014

HIIT

Eli High Intensity Interval Training. Törmäsin ensimmäisen kerran hiittiin itseasiassa katsoessani kunnosta ja laihdutuksesta kertovaa Prisma-dokumenttia Yleltä joskus reipas vuosi takaperin. Siinä toimittaja kokeili kuntopyörällä tehtyä hiit-treeniä parin viikon ajan. Tuona aikana aikaan saadut tulokset olivat huimat. Olen aina suhtautunut kaikenlaisiin "pikaratkaisuihin" aika skeptisesti. En juurikaan usko mihinkään ihmedieetteihin enkä ollut valmis uskomaan tähänkään. Että kuntoa nyt saisi kohotettua äkkiseltään vain muutamilla rajuilla pyrähdyksillä. Pyh. 

Sittemmin erilaisia hiittiä tukevia tutkimustuloksia on päätynyt milloin minkäkin lehden palstoille. Kaiken kaikkiaan aikaisemmin tolkutettu "matalalla sykkeella, mahdollisimman kauan" alkaa olla aikansa elänyt. Toki, myös matalalla sykkeellä tehtäviä, pitkiä sarjoja tarvitaan myös. Kuten ruokailussa, tai missä tahansa, myös tässä monipuolisuus on kaiken a ja o. Ainakin minun mielestäni. Mitä monipuolisemmin jaksaa (tai viitsii) liikkua, sen todennäköisemmin kehittyy myös tasapuolisesti niin ala- kuin yläkroppakin. 

Aikani hiittiä puolustavia artikkeleita ja blogikirjoituksia luettuani päätin kokeilla tätä myös itse. Samalla yritän hakea paljon kaivattua kipinää orastavan juoksuharrastuksen aloittamiseen. Lähtökohtaisesti vihaan juoksemista, mutten pääse yli siitä, kuinka hyviltä juoksijat yleensä näyttävät. Sen täytyy siis olla jokseenkin hyvä liikuntamuoto. Pinnani ei kuitenkaan yleensä kestä pitkiä aikoja matalalla sykkeellä tehtävää treeniä. Siksi toisekseen, oma aerobinen kuntoni ei ole ihan sillä tasolla, että jaksaisin juosta itseäni miellyttävää tahtia kovinkaan kauaa. Olisiko hiit siis vastaus tähän? Aerobisen kunnon pitäisi kastaa kohisten ja samalla saan rääkätä itseäni. Olen ehkä "hieman" koukuttunut siihen rääkin jälkeiseen euforiseen tunteeseen. Jos se jää puuttumaan, en yleensä kykene motivoimaan itseäni lenkkipolulle uudestaan. 

Googlailin hieman juosten tehtävästä hiit-treenistä ja lopulta päädyin My Next Runin blogin sivuille. Sieltä bongasin mielestäni oivalliselta kuulostavan, 8 viikon hiit-ohjelman:

8 viikon HIIT-ohjelma:

Vaihe 1, viikot 1-2:

  • 15 sekuntia korkealla sykkeellä
  • 60 sekuntia matalalla sykkeellä tai lepoa (itse kävelen)
  • Toista 10 kertaa
Vaihe 2, viikot 3-4:
  • 30 sekuntia korkealla sykkeellä
  • 60 sekuntia matalalla sykkeellä tai lepoa
  • Toista 10 kertaa
Vaihe 3, viikot 5-6:
  • 30 sekuntia korkealla sykkeellä
  • 30 sekuntia matalalla sykkeellä tai lepoa
  • Toista 11 kertaa
Vaihe 4, viikot 7-8:
  • 30 sekuntia korkealla sykkeellä
  • 15 sekuntia matalalla sykkeellä tai lepoa
  • Toista 25 kertaa
Ennen hiit-treeniä on syytä muistaa lämmitellä kunnolla, itse hölkkään noin vartin. Samoin treenin jälkeen kannattaa varautua venyttelemään (jollei se kuulu muuten tapoihin). Muuten voi olla paikat aika kipeät seuraavana aamuna. 

Anyway, ensimmäisen viikon jälkeen voin sanoa olevani koukussa. Kroppa käy treenin jälkeen pitkään ihan "ylikierroksilla". Kunhan kroppa tasaantuu on olo aivan mahtava. Hiittiä suositellaan tehtäväksi yleensä noin 3 kertaa viikossa. Omassa treeniaikataulussani ei yksinkertaisesti ole noin montaa rakoa (olen oppinut, että lepopäivien laiminlyönti kostautuu hyvin nopeasti), joten itse teen treenin kahdesti viikossa. Lisää tuntemuksia matkan varrelta tulee taatusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti